Ads 468x60px

27 листопада 2015

Полонез Огінського як музичний символ Польщі

Хто із нас хоч раз у житті не чув знаменитий полонез Огінського? Ця прекрасна і сумна мелодія не залишає нікого байдужим, торкаючи найпотаємніші струни людської душі, змушує кожного замислитись над своїм найсокровеннішим…
Полонез і Огінський давно стали загальною назвою як « біном Ньютона» чи « маятник Фуко». Сьогодні мелодія знаменитого полонезу стала настільки масовою, що звучить із мобільних телефонів, будильників, ноутбуків. На загальновідомий полонез покладено чимало віршів різними мовами. Але найближча ця музика слов’янській душі. Тільки вона, ця душа уміє так радіти і страждати, кохати і ненавидіти. Величне почуття любові до втраченої Батьківщини надихнуло Міхала Огінського написати свій полонез « Прощання з Батьківщиною».
Шанувальники прекрасного зустрілися у музичній вітальні, щоб згадати славетного сина польського народу Міхала Клеофаса Огінського. Видатному політику, дипломату і музиканту у вересні цього року виповнилося 250. Блискуча кар’єра політичного діяча не завадила Огінському стати знаменитим композитором, хоча сам він вважав себе аматором у музиці. В Огінському дивним чином поєднувались розважливий політик та імпульсивний романтик. Можливо саме тому з під його музичного пера виходили такі прекрасні твори.
За скромними підрахунками Огінському належить близько 40 фортепіанних п'єс, з них 25 полонезів.
Зустріч із музикою ми назвали « Полонез Огінського як музичний символ Польщі», тому що єдиним почуттям, яке керувало автором і мало над ним могутню владу була любов до рідної землі.
Можна любити Батьківщину, захищаючи її зі зброєю в руках, можна творити на її честь шедеври, яким є полонез Міхала Огінського. Так історично склалося, що польська культура також є невід’ємною частиною культури бердичівлян. І ми щасливі з того, що маємо можливість ось уже понад два століття слухати неповторні звуки полонезу геніального поляка Міхала Огінського.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. http://wizyt.net/index.php?option=com_content&view=article&id=5267:w-berdyczowie-wspominano-ogiskiego&catid=111:obwod-ytomierski&Itemid=220
    W Berdyczowie wspominano Ogińskiego
    Pod koniec listopada w berdyczowskiej Centralnej Bibliotece Miejskiej odbyła się konferencja, poświęcona życiu i i twórczości Michała Kleofasa Ogińskiego w 250. rocznicę urodzin tego słynnego działacza politycznego, kompozytora i pisarza.

    ВідповістиВидалити