Ads 468x60px

23 травня 2017

Одягнімо вишиту сорочку

Багатолюдно  було цими вихідними на центральній площі міста. Бердичівляни, старші і юні, і зовсім маленькі зібралися всі разом, щоб відзначити День вишиванки, День матері та День Європи. Активну участь у підготовці та проведенні свята взяли бібліотекарі ЦМБ. Вже традиційно «дрес-кодом» цього дня була вишиванка. Тому на площі було багато людей одягнених у вишиті сорочки. Городяни активно долучились до акцій, що проводила наша бібліотека.
І дорослі, і малі  спільно створили квіткову мапу України. Для того, щоб приклеїти на карту квітку, потрібно було спочатку її зробити власноруч.

Тож бердичівляни взяли активну участь у майстер-класі з виготовлення квіток з гофрованого паперу. Допоміг нам у створенні карти і міський голова.






Дівчата із задоволенням вишивали сорочку. Для цього їм знадобився  кольоровий  папір, клей та, звичайно ж, фантазія. Ось що із цього вийшло. 
А ще ми запропонували  бердичівлянам взяти участь у вікторині «Що ти знаєш про Європу?» Учасники дійства із цікавістю відповідали на питання.
Вишиванки завжди були нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою. Однак, сьогодні навіть голлівудські зірки хочуть відчути себе частинкою України. Приємно відзначити, що масштаб цього свята щороку зростає. Нинішнього року вишиванки одягнули не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу. Сьогодні актори, ведучі, музиканти з’являються у вишиванках  на вулицях, дизайнери використовують українські орнаменти у своїх колекціях.
Цікаві факти про українську вишивку
  • Поєднання вишивки з європейським одягом. Вважається, що першим сміливцем, хто пішов на таке поєднання був Іван Франко, який одягнув поверх вишиванки піджак. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.
  • Першим ведучим, який з’явився  у прямому ефірі у вишиванці, став Андрій Шевченко. В такому вигляді він відкрив телемарафон "Ніч виборів" на "5 каналі". Згодом таку тенденцію підтримали й інші.
  • Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автовишиванка. Для кожного замовника створюється особливий дизайн наліпки. Замовлення на автовишиванки надходять і з інших країн Європи!
  • Найбільш шановані українцями кольори – червоний та чорний. Вони вважалися магічними. Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання. Чорний – в жодному разі не колір смерті чи жалоби, як ми звикли вважати, швидше навпаки: пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток.
  • На Закарпатті зустрічалися сорочки з орнаментом, вишитим білими нитками … ззаду.  Вважалося, що такий одяг найбільш ефективніше захищатиме від злого ока.
Українська вишиванка - це не просто національне вбрання, національний костюм – це щось більше, ніж одяг. Це наш національний код, наш символ та оберіг.
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар