Ads 468x60px

11 травня 2017

Славі не тьмяніти, подвигу - жити


А ми кожен раз, як випробувань град

На голови наші в лихую годину

Стаємо єдино, стаємо у ряд,

Стаємо, щоб ворог навіки загинув!


День пам’яті та примирення в Україні цьогоріч уже вкотре відзначали в європейському дусі. У ці знаменні для України дні в душі кожної людини змішалося безліч почуттів. Тут і радість перемоги, і гіркота від втрат своїх рідних, що не повернулися з війни. День пам’яті та примирення завжди буде нагадувати про те, що довелося пережити українському народу у ті суворі часи. Це день нашої спільної Пам'яті. День Великого Подвигу.
В нашій країні червоний мак як символ пам‘яті полеглих у війні використовується з 2014 року. Відомо, що після Першої світової з’явилася пісня про маки на полях Фландрії, що ростуть на місцях військових дій. Подібна історія є і в українській традиції: маки виростають на місцях, де загинули бійці. Сама по собі квітка маку схожа на рану, і коли ти чіпляєш її на себе, то це ніби примірити на себе постріл. Тому ми чіпляємо її в знак солідарності. Ця квітка завжди була близькою українцям. В українському фольклорі маківка вважалася символом роду, тому, що в ній, за народними повір'ями, міститься сімсот, сімсот дві, чи сімсот чотири мачини. У християнській літературі існує уявлення, що мак росте на крові розіп'ятого Ісуса Христа, тобто є символом невинно пролитої крові. У міфах і фольклорі багатьох народів мак також пов'язаний зі смертю і кров’ю. Квітка маку асоціюється з кров’ю козаків, які загинули за Україну. 
Жодна інша країна, що була втягнута у Другу світову війну,  не зазнала таких втрат, як Україна. Вони становили майже половину від загальних втрат Радянського Союзу. Загинули мільйони українців: на фронтах, у партизанських загонах, під час евакуації чи депортації. Точної цифри втрат, на жаль, ми не будемо знати ніколи, тому, що щорічно знаходять страшні знахідки – сотні останків непохованих воїнів, яких ніколи не порахує жодна Книга пам’яті.
Бібліотекарі центральної міської бібліотеки провели для старшокласників  ЗОШ №7 та   ЗОШ №8 уроки примирення. Під час уроків ми говорили про участь України у Другій світовій війні, про внесок нашої країни у Перемогу над нацизмом.
Нагадати городянам про День пам’яті та примирення і День Перемоги вирішили також активісти молодіжного центру «М-Формація». Вони провели вуличну акцію, у ході якої виготовляли білосніжних голубів миру та червоні маки і роздавали їх перехожим.  До молоді долучилися і наші самі юні читачі – члени дитячого клубу «ДоброНосики». 
Ми повинні пам’ятати, що агресора зупинили спільними зусиллями об’єднані нації. Ми знаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона запорука нашої перемоги сьогодні.

Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар