Ads 468x60px

12 травня 2015

Пам’ятаємо… Перемагаємо…

70 переможна весна буяє світлом відродження й священної пам’яті. Цьогоріч ми відмічали 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Сьогодні, коли відбувається переосмислення подій II світової війни, руйнуються радянські історичні міфи, ми прагнемо вшанувати кожного, хто боровся з нацизмом. Символом відзначення Дня пам’яті та примирення є червоний мак. Ця квітка є дуже близькою українським традиціям. Це - символ гордості, волі, сонця, оберіг від нечистої сили. Також мак є символом хлопця-козака, крові, смерті. В останніх з перелічених значень квітка часто згадується в українських піснях та думах козацької доби. Мак, як символ війни і пам’яті, з народної творчості перейшов і в українську художню літературу. Присутній він у творах Івана Франка, Михайла Стельмаха, Олеся Гончара. Одна з героїнь його «Прапороносців» гине саме в долині червоних маків. Червоні маки є символом перемоги в багатьох країнах Європи.
Ніколи в наших серцях не згасне пам’ять про тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для нашого щасливого сьогодення. У бібліотеках міста триває місячник пам’яті, присвячений 70-річчю завершення II світової війни. Війна живе в душах ветеранів болючими спогадами, які ніколи не зітруться. Вечори пам’яті – це лише часточка великої данини пошани полеглим.
З нагоди святкування Великої Перемоги над нацизмом у бібліотеці – філії № 2 відбувся вечір – реквієм “І в пісні пам’ять відгукнеться”. На захід були запрошені користувачі, які у роки війни відчули жахіття окупаційного періоду.
З жахливими фактами кривавого лихоліття ознайомили учасників вечора-пам’яті «Живим – уклін, загиблим - слава» бібліотекарі філії №6. Книжкова виставка «Спасибі за майбутнє і минуле» доповнена інсталяціями і світлинами часів Другої Світової війни, краєзнавчими матеріалами.
Бібліотекарі юнацького відділу зі старшокласниками ЗОШ №1 провели патріотичний урок «Встеляймо квітами дороги бійцям, що мир несли в наш край». У ході уроку ми пригадали наших героїв, відомих і невідомих, усіх, хто боронив інтереси України ціною власного життя. Молодь повинна пам’ятати великі заповіти героїв України, що написані для нас, нащадків, кров’ю і потом.
На літературно-музичний вечір-спомин «Пісні, обпалені війною» бібліотекарі філії №1 запросили ветерана, учасника взяття Берліну Миколу Коваленка, а також жителів мікрорайону, які в дитинстві пізнали всі лихоліття війни. Своїми спогадами про війну вони поділилися зі старшокласниками колегіуму № 14.
Ми завжди будемо пам’ятати, якою страшною трагедією стала Друга світова війна для українців. Зупинити ворога вдалося тільки завдяки спільним зусиллям об’єднаних націй. Ми пам’ятаємо, що завжди перемагає той, хто захищає свою рідну землю. Ця історична пам'ять робить усіх нас сильнішими. Саме вона є запорукою нашої перемоги сьогодні.
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар