Ads 468x60px

07 травня 2015

Пісні Великої Перемоги

Кто сказал, что надо бросить
Песню на войне?
После боя сердце просит
Музыки вдвойне.
В. Лебедев-Кумач
Свято Перемоги – особливе свято-величне, вистраждане… Подвиг героїв-переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як й наша щира та безмежна вдячність людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та свободу країн Європи. Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. В цьому році Перемозі-70! Її відзначає вся Європа. Дорогою ціною заплатила Україна за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне з пам'яті людської, не відійде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу. Наша країна давно залікувала криваві рани. Заколосилися хліба на понівеченій нацистами землі, ожили ліси і майже не трапляються дерева зі знесеною артилерійським снарядом верхівкою або старий земляний дот. Піднялися з руїн міста, вже не одне покоління людей народилося і виросло в мирний час. Але і сьогодні пісні тих далеких грізних років звучать, хвилюючи серця людей. Скільки їх - прекрасних та незабутніх! Для прийдешніх поколінь у цих піснях відображені трагічні і щасливі сторінки героїчних років, збережені легендарна хоробрість і душевна мужність, оптимізм і велика людяність Солдата.
Працівники дорослого абонементу міської бібліотеки не могли обійти цю визначну для нашого народу дату. 30 квітня в приміщенні бердичівської фабрики одягу відбулась година пам’яті «В сірім небі кружляли лелеки, а земля в димовищі війни», присвячена саме пісням воєнних років.
Багато хто може подумати, що в такий складний для країни час було не до пісень. Але було, та ще й як! Музика, пісня була просто необхідна людям. В теплій атмосфері ведучі зустрічі розповіли про історію виникнення найулюбленіших пісень, які найбільш запам’ятались: «День Победы», «Священная война», «Эх, дороги», «Синий платочек», «Землянка», «Темная ночь», «Смуглянка», «На безымянной высоте», «Журавли». Здається, їх знаєш напам’ять, але з перших акордів щоразу завмирає кожна клітина єства, кожен нерв.
Присутні зі сльозами на очах підспівували та передивлялись відеокліпи пісень у виконанні неперевершених Марка Бернеса, Клавдії Шульженко, Ансамблю пісні та танцю Червоної Армії під керівництвом Александрова. А відому «Смуглянку», яка стала візитною карткою фільму «В бой идут одни старики», співали всі разом. Ми, працівники бібліотеки, намагаємось могутньою силою слова, безмежною силою інформації донести до сердець наших відвідувачів подвиг українського народу у Другій Світовій війні. 
У відділі дорослого абонементу до уваги користувачів представлена виставка - вшанування «Незабути нам цю Перемогу - не забути нам ті роки». На експозиції розміщені матеріали, що розповідають про подвиги рядових бійців, командирів, партизанів, підпільників та художні твори, присвячені тим рокам. Вітаємо всіх з Днем Перемоги! Здоров'я, миру, злагоди!
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар