Ads 468x60px

01 грудня 2015

Ніхто так не прагне миру, як ті, хто бачив війну

Важливою складовою національної безпеки нашої країни є патріотичне виховання молоді. Патріотизм поєднує в собі любов до свого народу, до України, гордість за її минуле і сьогодення, готовність до її захисту. Від того, як молодь сприйматиме історичне минуле, які приклади і традиції візьме для наслідування, значною мірою залежатиме майбутнє України.
У 2015 році робота центральної міської бібліотеки з героїко-патріотичного виховання значно активізувалась, наповнилась новим змістом. Сьогодні - це один із найголовніших пріоритетів у нашій роботі. Завдання бібліотеки - популяризувати літературу, що сприяє вихованню патріотизму, причетності до історичної долі України, висвітлювати події, які відбуваються в зоні АТО. Про це сьогодні ми можемо дізнатись не тільки з випусків новин, а й з книг. Події 2013-го, а згодом 2014-2015рр. зумовили появу нової хвилі патріотичної літератури. З’явилось багато авторів, серед яких - журналісти і волонтери, які побували на передовій. Деякі книги вже відзначені літературними критиками і престижними преміями в галузі літератури. Книги патріотичного змісту, що є у фондах нашої бібліотеки, представлені на книжкових виставках та тематичних полицях. Не залишає байдужих стенд «Навіки в наших серцях» зі світлинами наших земляків, що загинули на Сході. Для старшокласників ЗОШ №1 була проведена презентація «Героїка війни в художньому слові».
У ході заходу бібліотекарі юнацького відділу ознайомили учнів з книгами, що описують трагічні події на Донбасі. Серед них - “Маріупольський процес” Галини Вдовиченко, «Вірші з війни» Бориса Гуменюка, «Чорне сонце» Василя Шкляра, "Приватний щоденник. Майдан. Війна" Марії Матіос, книга відомого блогера Олени Степової «Все будет Украина», «Іловайськ» Євгена Положія, роман Сергія Лойко "Аэропорт", який поставив рекорд попередніх замовлень художньої літератури в Україні та багато інших.
Усі вони проникливо відтворюють всю палітру буремних протистоянь сьогодення. У героях цих книг ми впізнаємо тих, хто живе поруч із нами, змагаючись, борючись і завжди — навіть ціною власного життя — перемагаючи.
Учнів ПТНЗ № 12 бібліотекарі юнацького відділу запросили на годину мужності «Сьогодні славить вся країна своїх синів, своїх захисників».
Cаме патріотизм повинен об’єднати українців, щоб ми зберегли те, що протягом століть було нашою метою – вільну, незалежну державу. Василь Шкляр сказав: «Кажуть, герої не вмирають, але я хотів би, дуже хотів би, щоб вони замість бути героями жили. Тут, на землі, вони потрібніші, ніж на небі. Тут є багато такого, чого без них не зробить ніхто».
Дуже хочеться, щоб усі наші герої, що захищають наші кордони на Сході, повернулися додому живими, адже на них тут чекає багато важливих справ. Ми повинні бути поруч і допомагати людям, які пройшли через пекло війни. Вона завжди буде приходити у сни до тих, хто її пережив. Пам’ятаймо, що війна не забувається ніколи.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Читачка бібліотеки9 грудня 2015 р. о 10:21

    14 жовтня вшановуємо своїх захисників. До цього дня ми йшли довгим і складним шляхом. Спасибі вам, бібліотекарі, що ви виховуєте своїх користувачів в дусі патріотизму, любові до своєї країни та свого міста.

    ВідповістиВидалити