Ads 468x60px

08 грудня 2015

Вечорниці у світлиці

З усього циклу зимових традиційних свят день Святої Катерини (7грудня) та день Андрія Первозваного (13грудня) – найочікуваніші для української молоді . Об’єднуються вони у «Андріївські вечорниці, бо обидва пов’язані з гаданням та ворожбою, а також гуляннями та веселощами.
Найцікавіші дійства відбувалися власне на Катерини. Зранку «в складчину» дівчата зносили до однієї з осель продукти – крупу, пшоно, капусту і готували з них борщ та кашу. А коли наставала вечірня пора, починали ворожіння.

Запрошуємо усіх до світлиці бібліотеки-філії №5 переглянути дійство Катеринового вечора та згадати деякі обряди, що проводились напередодні свята «дівочої долі».

День Андрія Первозванного є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки та дівчата шукали собі пару для майбутнього. До прийняття християнства це свято називали Калитою. В цей час найбільше вдавались до заклинань, завбачень майбутньої долі і ритуального кусання калити- обрядового коржа, випеченого з пшеничного борошна.
На Андрія заміжні жінки не пекли хліба, не шили і не пряли, а прибирали в оселі, особливо на кухні. Цей звичай пов’язаний з віруванням, що в ніч напередодні свята людські долі ходять по домівках і навідують своїх власників. Якщо ж у хаті непорядок – доля ображається. А якщо чистота та затишок – доля у господарів та їх сімей стає ще кращою.
Крім молодіжних вечорниць широко практикувалися ще погостини, на які сходилися люди старшого віку. Адже грудень зі своїм святковим циклом, вважається місяцем підведення підсумків прожитого року та особистого відпочинку. А у молоді зимові свята залишали приємні спогади і романтичні сподіванки на щасливе особисте життя, яким неодмінно ощедрять покровителі.
Blog Widget by LinkWithin

4 коментарі:

  1. Олександра Марковська8 грудня 2015 р. о 21:47

    На мою думку вечорниці вийшли дуже гарно. Особисто я хочу повернути ті роки, у які ми з однокласниками брали участь у вечорницях.

    ВідповістиВидалити
  2. Мені дуже сподобалося.Вечорниці у світлиці бібліотеки-філії №5 завжди дуже цікаві.

    ВідповістиВидалити
  3. Шкода, що я не відвідала вечорниці цього року...

    ВідповістиВидалити
  4. Ми усіх запрошуємо на наші масові заходи, що відбуватимуться у бібліотеці.

    ВідповістиВидалити