Ads 468x60px

21 грудня 2015

Нові краєзнавчі видання – в бібліотеці

Українське краєзнавство - це фундамент історичної пам’яті, це форма пізнання свого історичного минулого, це відстоювання національних інтересів, культури, мови, традицій українського народу. Український краєзнавчий рух, який йде від літописців часів Київської Русі, героїчного часу козаччини, пори Центральної Ради, часів тоталітаризму та епохи національно-демократичного відродження і самостійності, є вагомою складовою української національної історії, духовності та культури. Високі поняття «патріотизм», «національна гідність», «батьківщина» - для тих, хто знає історію рідного краю, красу його природи, народну пісню, співучу мову. В цьому є велика частка досліджень українських краєзнавців. Сьогодні у фондах нашої бібліотечної системи є багато видань краєзнавчого характеру, до яких додалися два дуже цікавих і пізнавальних видання.
Це науковий журнал «Краєзнавство» № 1-2 2015 року, у якому опублікована велика стаття Голови Національної спілки краєзнавців України О.П. Реєнта «Поступ українського краєзнавства», в якій досить повно розкрита тема історії краєзнавства в Україні. Автор підкреслив, що «на початку третього тисячоліття український краєзнавчий загал, який веде свій славетний родовід від легендарних літописців часі Київської Русі та героїчної доби козаччини має вагомі підстави для святкування ювілею інституції, що започаткувала 90 років тому організаційне об’єднання розпотрошених на українських теренах регіональних і місцевих осередків дослідників рідного краю». Далі номер висвітлює наукові праці істориків і краєзнавців України про південну перлину нашої країни Одесу та Одеську область.
Друга книжка – це матеріали Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції з міжнародною участю «Бердичів від давнини до сьогодення», присвяченої 585-й річниці від часу першої писемної згадки місцевості, на якій виник Бердичів; 470-й річниці першої згадки про Бердичів в історичних документах; 170-й річниці надання Бердичеву статусу міста та 70-й річниці Перемоги над нацистами у Другій світовій війні. Конференція відбулась 12-13 листопада 2015 року в Бердичеві. Представники від нашої централізованої бібліотечної системи приймали участь у першому засіданні, отримали багато змістовної інформації, а також декілька екземплярів матеріалів конференції для бібліотек системи. Коли знайомишся з книгою, розумієш наскільки важливою є справа ентузіастів-краєзнавців, які часто бувають першовідкривачами. Книга має вісім розділів, які висвітлюють історію Бердичева від давнини до теперішніх часів. Близько 70 доповідей знайомлять з питаннями археології, економіки, культури, спорту, а також з видатними постатями. Серед повідомлень про події Другої світової війни в нашому краї є повідомлення про історію 26-ї артилерійської бригади, яка і сьогодні захищає нашу країну. Книга буде корисною кожному, хто цікавиться минулим і сучасним нашого краю.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі: