Ads 468x60px

20 листопада 2013

Екологічна гра «Якщо поглянути навколо»

Світ, в якому ми  живемо, красивий і неповторний.  Мабуть, найбільшу насолоду  для людської душі  дає спілкування з природою. У кожного з нас залишився в серці  дорогий куточок, де минуло дитинство. Земля – наш дім, і яким він є – це повністю наша заслуга. Французький географ  Елізе Реклю дуже влучно сказав:  «Людина створює навколишнє середовище за своїм образом і подобою».

Люди дістали у спадок від попередніх поколінь щедрі землі, повноводні річки, казкові гори, моря, зеленочубі лісові масиви. Небачено активна і  непродумана діяльність людини сьогодні супроводжується знищенням природних ресурсів і забрудненням навколишнього середовища.  Біосфера планети перебуває в критичному стані, коли до глобальної катастрофи залишилися лічені кроки.
Виникли екологічні проблеми не сьогодні й не вчора. Як свідчать стародавні літописи, ще близько чотирьох тисяч років тому вавілонський цар Хаммурапі, а пізніше - китайські й монгольські імператори та європейські монархи вже дбали про збереження природи й видавали накази про охорону лісів, трав`яного покриву степів, водних джерел.
Кожна людина, виконуючи ряд нескладних правил, буде вносити свій вклад у розвиток здорового і красивого світу. Отже, щоб зберегти природу, потрібно зробити наступне:
  • мінімізувати засмічення навколишнього середовища побутовим та промисловим сміттям;
  • утримувати в чистоті водні ресурси, відпочиваючи на пляжі або на березі річки;
  • у жодному разі не можна скидати у воду сміття та відходи, мити автомашини;
  • піклуватися про раціональне використання ресурсів; економлячи електроенергію;
  • вимикаючи вчасно воду і світло, ми думаємо про завтрашній день;
  • по можливості користуватися екологічно чистими видами транспорту, слід віддавати перевагу трамваям і тролейбусам перед автобусами і автомобілями, а в ідеалі їздити на велосипеді — і природі користь, і людині здоров’я;
  • піклуватися про охорону навколишнього середовища на рівні громадських інститутів, контролювати роботу атомних станцій, не допускати розливу нафти в моря й океани, будувати сміттєпереробні заводи.

«Цей світ не повинен загинути» -  під таким гаслом днями в стінах читального залу відбулася  екологічна гра студентів – третьокурсників  БКПЕП.  Проблеми екології – це проблеми виховання людства. Або воно навчиться жити у злагоді і гармонії з природою, або своїми «перемогами» над нею знищить себе. Учасники  гри розділилися на 3 команди.
Під час змагання команди відповідно набрали 49, 41, та 37 балів. Найактивнішими  були Андрій та Сергій Галущаки, Анжеліка Кваша, Денис Герасимчук, Аліна Наумчук, Ян Левандовський, Олексій Кравчук, Вадим Гнатюк, Віталій Паламарчук, Олег Олійник, Юрій Оленюк.   Нас, як організаторів, вразило небайдуже ставлення  студентів до екологічних проблем.
Багато ще можна випра­вити. Щоб допомогти природі, потрібно багато знати про неї. Тут помічниками молоді можуть бути книги, екскурсії, екологічні експедиції по рідному краю. Пам’ятайте: чим швидше ви на­дасте допомогу вмираючому деревцю, комашці чи тварині, що потрапила в біду, тим   прекраснішим буде світ природи, тим більше користі і радості подарує він нам - людям.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. З приємністю відзначу, що моя увага впродовж тривалого часу прикута до вашого блогу.Бібліотека це не пункт видачі, а усі ми знаємо,що якісні бібліотечні послуги завжди задовольняють наші потреби в інформації. Кожна успішна справа потребує майстерності, злагодженої роботи команди. Ви, працівники бібліотеки, є невичерпним джерелом організації і проведення цікавих заходів.Молодці, так тримати!

    ВідповістиВидалити