Ads 468x60px

07 листопада 2013

Футбол проти расизму

Останніми роками на футбольних стадіонах і не тільки почастішали прояви расизму. Сьогодні  расизм вважається однією з найголовніших  проблем футболу. Футбол передвоюється на своєрідний заповідник расизму, він став одним з головних  притулків расизму.  В наш час прояви расизму у футболі дуже масштабні. Але футбол може стати важливим засобом встановлення міжрасової та міжнаціональної гармонії.
Проект «Футбол проти расизму: Граємо разом за толерантність і повагу» проводиться Конгресом Національних Громад України та Київським Освітнім Центром «Простір толерантності» за підтримки FARE (Футбол проти расизму в Європі) у рамках Тижнів дій FARE.  До  акції приєдналися УЄФА, національні федерації, всі клуби-учасники Єврокубків. Бердичів вперше долучився до Тижнів дій проти расизму і став одним із багатьох міст Європи, у яких пройшли акції проти расизму, які щорічно ініціюються мережею FARE при підтримці УЄФА.
Проект «Футбол проти расизму: Граємо разом за толерантність і повагу» складається з трьох частин:
  • семінари з питань расизму,
  • робота волонтерів для підготовки футбольних матчів,   
  • футбольних матчів міжнаціональних команд, які складаються з дітей-представників  різних національних громад.
3 листопада  у Палаці спорту «ЛАВ» відбувся  товариський футбольний матч за участі підлітків різних національностей з Бердичева та Києва.  Вихованці Бердичівської ДЮСШ з футболу та  учасники Київського клубу толерантності зіграли у товариському мініфутбольному турнірі. Гравці були об’єднані у команди так, що у кожній з них були представники різних національностей.  Переможець турніру визначився у післяматчевих пенальті, але спортивний результат не був головним. Головне – учасники та організатори турніру висловили свою громадянську позицію – «Ми проти расизму».
В рамках Тижнів дій FARE  в міській центральній  бібліотеці  відбулася  презентація проекту «Футбол проти расизму: Граємо разом за толерантність і повагу» та інформаційної брошури «Футбол проти расизму».  Презентував видання автор-упорядник Мирослав Грінберг, який є головою правління освітнього центру «Простір толерантності». Нам надзвичайно приємно, що автор брошури – наш постійний читач, активний член літературного об’єднання «Зустрічі відкритих душ», ведучий багатьох наших творчих акцій. Присутні на презентації познайомились із проектом «Футбол проти расизму» та обговорили перспективи спорту як засобу виховання толерантності.
У брошурі коротко аналізуються класичні і сучасні расистські концепції, досліджуються конкретні вияви расизму у світовому й українському футбольному середовищі та пропонуються засоби боротьби з ними.  Брошура може бути цікавою педагогам, соціальним працівникам, тренерам, вболівальникам та іншим спеціалістам, які працюють з молоддю.
Футбол – це не просто гра, а соціальне явище, яке об’єднує мільйони людей в Україні і в усьому світі, незалежно від їх політичних вподобань чи національних інтересів. І тому головне завдання проекту – налагодити дружні стосунки між представниками різних народів за допомогою футболу та усього, що з ним пов’язано. 

Сюжет телерадіокомпанії ВІК
Blog Widget by LinkWithin

5 коментарів:

  1. Я підтримую такі людські цінності, як толерантність і взаємоповагу. Будь-яке насильство у футболі та в спорті взагалі не сприймається. На стадіонах не повинно бути ненависті і расизму, треба з повагою ставитись до тих, хто прийшов вболівати і до тих, хто грає. Презентація проекту - це слушна тема сьогодення. Спасибі Мирославу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми згодні з вами, в нашому житті не повинно бути місця ненависті і расизму. Мирослав і його команда роблять велику і важливу справу.

      Видалити
  2. На стадіонах неприпустиме скандування расистських та насильницьких гасел. Ми будемо брати активну участь в усіх заходах проекту та надавати всю необхідну для його проведення підтримку.

    ВідповістиВидалити
  3. Тетяна Іванівна8 листопада 2013 р. о 15:59

    Расизм - це дуже негативне явище, і його потрібно присікати не тільки у спорті, а взагалі. Чомусь останнім часом воно дуже поширюється. Я особисто взагалі не розумію як можна ділити людей за кольором шкіри, волосся чи національними інтересами. Ми всі люди на планеті Земля незалежно від того до якої групи чи раси ми належимо

    ВідповістиВидалити