Ads 468x60px

11 лютого 2014

Чотири дороги Анатолія Кондратюка

З давніх-давен люди замислювалися над таїною поетичного слова. Не вірилося, що надати магічну силу йому може проста людина, бо воно навіювало мрії, переконувало, кликало в дорогу. І тоді виникала думка, що такі слова ідуть від Бога. Про це замислюєшся, коли читаєш рядки нової збірки нашого земляка, журналіста і поета, Анатолія Кондратюка «Чотири дороги». Автор, на перший погляд – звичайна людина, але водночас така непересічна і далекоглядна. На наше глибоке переконання він має свою галактику, де відслідковуються чотири орбіти – «Чотири дороги»: Бог-Україна-Любов; Життя-Правда-Пам'ять; Молитва-Віра-Слово; Час-Земля-Людина…
Цими днями члени літературного об’єднання «Зустрічі відкритих душ» зібралися у центральній міській бібліотеці для дорослих, щоб знову поринути у світ прекрасного. І привід для цього був: днями побачила світ нова збірка віршів нашого земляка Анатолія Кондратюка "Чотири дороги".
Усі присутні мали змогу сповна зануритись у глибинний світ його поезії. З приємністю хочеться відмітити, що презентацію нової книги автора ми проводимо вже вдруге. У читальному залі вкотре зібралися знайомі, рідні та близькі по духу люди, які прагнули відпочити душею й отримати заряд позитивної енергії.
Широка і багата поетична палітра поета. Автор відкриває духовну сутність всього, що оточує нас на рідній поліській землі. Його рядкам притаманні чіткість і лаконізм, ясність думки і філософські роздуми. Його поезії – це спогади і міркування, звернення і застороги, передбачення і молитви. І можна тільки уявити, скільки часу у повній тиші, наодинці зі своїми думками, автор провів для того, щоб поділитися зі своїми читачами найпотаємнішим. Анатолій Кондратюк мислить планетарно, він вважає, що кожен з нас – частинка Всесвіту, кожен з нас прийшов на Землю з великою місією.
Не можеш ти  безслідно щезнути
У вічнім плетиві орбіт,
Бо ти – мала  піщинка Всесвіту –
Вміщаєш Всесвіт у собі!
Багато у збірці патріотичних рядків. Це болісні, пекучі роздуми про Україну.
Не зітхаймо слізно над руїною
І не зачохляймо корогов –
Іспитує Бог нас Україною!
Будьмо гідні іспиту його!
Наш земляк – не тільки полум’яний поет-патріот, а й тонкий лірик. У нього багато віршів про кохання, адже Любов і Вірність – найголовніші складові почуттів між чоловіком і жінкою.
До тебе йду… Іду, як до причастя.
Споліскую в росі болотну кров…
Дав Бог любов – на кару і на щастя,
На злет і на падіння … Дав любов!
Його поезія навдивовижу щира і хвилююча, адже автор добре пам’ятає заповіт великого майстра: поезія – це щоденник душевного стану. Якщо кожне слово автора зігріте душею, якщо кожне слово – сповідь, тоді його обов’язково прочитають, його почують і зрозуміють. Анатолій Кондратюк – сміливий і безкомпромісний. Світлий оптимізм проймає його поезії:
Нехай не дочекаюсь перемін,
Хай негаразди – як собаки злі,
Я твердо вірю: буде Україна
Упевнено стояти на Землі!

Презентація книги залишила по собі безліч приємних вражень. Ми сподіваємось, що наш талановитий земляк ще неодноразово порадує нас новими збірками.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Дякуємо нашому дорогому односельчанину Анатолію Кондратюку за чудові поезії!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Згодні з вами, його поезії дійсно чудові, вони актуальні, зворушливі. Такі вірші нікого не можуть залишити байдужим.

    ВідповістиВидалити