Ads 468x60px

26 лютого 2014

Пізнання Івана Багряного триває…

«Що ми знаємо про Багряного ?» – таке запитання стояло як перед читачами, так і перед дослідниками та літературознавцями відтоді, як у незалежній Україні, спочатку на сторінках видань, потім окремими книжками, почали з’являтися друком твори цього талановитого письменника.
Довгі роки ім’я Івана Багряного було забороненим в Україні. До 1991 року єдиним джерелом, де можна було почерпнути хоч якісь відомості про Багряного, були спогади Ю. Смолича, його колоритні й розлогі розповіді про неспокій, які свого часу були дуже популярні, читалися з великим інтересом, бо проливали хоч якесь світло на літературний процес 20-30 років на Україні. 
Лише 1991 рік можна вважати роком Багряного. Про письменника заговорили на повен голос, до нас прийшли його вірші, його прозові твори, зокрема його романи «Сад Гетсиманський», «Тигролови», за які у 1992 р. Багряного удостоєно Державної премії України імені Т. Шевченка (посмертно), «Людина біжить над прірвою» та ін.
Щирий поет, талановитий письменник, палкий журналіст й публіцист, відданий громадський діяч й розумний організатор – це все він, Багряний, і на всьому карб особистості. Він був і лишився людиною, яких справді мало в літературі. Сьогодні це ім’я говорить само за себе.
Певна річ, найбільше для увічнення пам’яті великого українця зробили ті, хто знав Івана Багряного особисто. І не просто знав, а співпрацював з ним. Тож недаром протягом багатьох років письменник, лауреат премії імені Івана Багряного О. Шугай їздить місцями діяльності письменника, розшукує людей, які знали його, бере інтерв’ю у сподвижників та продовжувачів його справи. Шугай вивчає спадщину Багряного, сторінки його літературної та політичної біографії, невтомно продовжує пошуки нових джерел та свідчень. Як результат самовідданої праці О. Шугая, зусиль видавництва «Смолоскип» та допомоги багатьох людей, яким дорога пам’ять про Багряного, – ми маємо дві книги, з якими пропонуємо Вам познайомитися.
Шугай, О. В. Іван Багряний : нове й маловідоме : есеї, документи, листи, спогади, нотатки, факти [Текст]. У 2 кн. / Олександер Шугай ; авт. передм. І. Дзюба. К. : Смолоскип, 2013.
Кн. 1.  960 с., [48] с. іл.
Кн. 2. 1048 с., [48] с. іл.
До першої книги ввійшли матеріали з архівів колишнього КДБ, відгуки представників української діаспори на творчість Івана Багряного, спогади очевидців його поїздок у Бельгію, Великобританію. Книга є своєрідним продовженням роману-дослідження О. Шугая «Іван Багряний, або Через терни до Гетсиманського саду». 
До другої книги увійшли матеріали, що висвітлюють життя в таборі ДІ-ПІ в Новому Ульмі (ФРН). За допомогою конкретних фактів, листів письменника до дружини та друзів, досліджено, в яких умовах було створено романи «Сад Гетсиманський», «Буйний вітер». Радимо звернути увагу на статті, нотатки, дарчі написи та автографи, політичні карикатури, про які раніше мало хто знав.
Зібрані у двох книгах матеріали показують, який великий резонанс мала літературна творчість, публіцистика і політична діяльність Багряного. Бачимо широкий спектр настроїв, оцінок, думок, що вирували навколо його особистості. Високі гідності Івана Багряного не потребують нині спеціального захисту : вони очевидні. Звичайно, якщо читати його і про нього. Кращому пізнанню цієї унікальної особистості і служить пропоноване видання.
Багато що публікується тут вперше. Окремо слід відзначити велику кількість світлин, які картинно показують різні сторони життя й побуту самого Багряного та багатство його товариських і громадських зв’язків. 
Родзинкою цього видання є й інший вид творчості Багряного, до цих пір ніким не помічений – особисте листування. Кожен його лист – це новела, цікаве оповідання або довга низка оригінальних думок. Якщо зібрати й видати його листи, це буде найцікавіша книга з усіх ним написаних, бо тут головним персонажем буде він сам.
Чи знаємо ми Багряного так, як належить ? Чи по-справжньому вчитуємось у його твори та пристрасні публіцистичні статті, які звучать актуально й досі насамперед не тільки тому, що нагадують про минулі безкомпромісні битви за вільну Україну, а й попереджають про багато нелегких випробувань та небезпек, що підстерігають нас на нинішньому шляху в майбутнє.
Отже, пізнання Івана Багряного триває. Запрошуємо шанувальників творчості Івана Багряного, всіх бажаючих познайомитись з книгами О. Шугая, що надійшли до читального залу міської бібліотеки.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Мене вражають біблійний матеріал та євангельські цитати у романі І. Багряного "Сад Гетсиманський". Також я захоплююсь незламною цілісною натурою головного героя. Раджу усім прочитати цей роман.

    ВідповістиВидалити