Ads 468x60px

27 квітня 2015

Б’є людство Землю в сонячне сплетіння

Чорний людський біль, жевріюча надія, засторога…
Що це за дата, перед якою падають на коліна слова, холоне, мов кинуте на лід, серце. Дата, яка сколихнула весь світ. Трагедія трапилась 26 квітня 1986 року на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС.
Іноді люди шкодять природі, не задумуючись над тим, що в першу чергу виступають ворогами собі. І тоді трапляється біда. Квітневі події 1986-го є свідченням того, до якої катастрофи можуть призвести людська безвідповідальність і недбалість.
Як не прикро, але наслідків цієї трагедії XX століття в повній мірі вистачить і на XXI. Атомний вихор залишив свій слід на території 12 областей, жорстоко перевернув долі понад 3-х мільйонів людей. Сьогодні Чорнобиль продовжує кидати нам виклики. 29 років відділяють нас від тієї страшної ночі, але на жаль не віддаляють. Загроза нових ускладнень і викидів не зникла. Те, що ми не бачимо радіації не означає, що її немає. Адже у Японії ще й досі простежуються наслідки американських бомбардувань Хіросіми й Нагасакі.
Ми повинні пам’ятати, що живемо не після, а в період Чорнобильської катастрофи. Полум’я загасили, але вогонь вибуху продовжує обпікати ліквідаторів. Він нагадує про себе втомою, важкими хворобами. Сьогодні тисячі людей складають групу ризику, понад 7 тисяч уже померло.
Цими днями ми віддаємо данину поваги усім пожежникам та людям інших професій, які виконували свою непросту місію, приборкуючи вогонь над реактором. Мужність цих людей не має прецеденту. Саме завдяки їм вдалося уникнути страшнішої біди.
Центральна міська бібліотечна система провела цикл заходів до 29-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Мета таких акцій - познайомити наших читачів з однією з трагічних сторінок нашої багатостраждальної країни, вшанувати пам'ять загиблих ліквідаторів, а також показати наслідки трагедії, щоб запобігти повторенню подібного лиха в майбутньому.
Бібліотекарями юнацького відділу для учнів ПТНЗ № 12 було проведено годину пам’яті «Задовгий день «Ч». На усний журнал «Чорнобиль в серці України» бібліотекарі дорослого абонементу запросили учнів та вчителів ЗОШ №11.
В учбовому корпусі ПТЛ №3 бібліотекарі філії №6 провели відео-урок «Чорна ніч на квітучій землі», на який запросили студентів 1 курсу.
Під час відео-уроку бібліотекарі намагалися з різних боків висвітлити наслідки Чорнобильської аварії, щоб присутні у повній мірі усвідомили масштаби катастрофи і пам'ятали про відповідальність людства за свої вчинки.
Незмірні людські сили й інтелект сьогодні вкладаються у вирішення проблем Чорнобиля. Про це написано силу-силенну статей і книг. Це літопис сумної події і молоде покоління повинно знати, якою ціною за все це заплачено. Маємо надію, що інформація, отримана у ході подібних заходів, дійде до серця кожного учасника та навчить їх цінувати мир, спокій і процвітання.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Дякуємо за цікаву та змістовну програму заходів. Хотілося щоб ця трагічна дата більше ніколи не повторювалася.

    ВідповістиВидалити