Ads 468x60px

21 квітня 2015

Видатні євреї Бердичева

Бердичів – місто з багатовіковою історією, цікавою культурою і насиченим подіями сьогоденням. Як тільки не називали наше місто у різні часи – Волинський Єрусалим, малий Єрусалим, місто-фортеця. Далеко не кожен знає, що Бердичів належить до десятки самих відомих і цікавих місць захоронення цадиків на території України. І це не дивно, адже значна частина історії нашого міста пов’язана саме з єврейством. У 18ст. Бердичів стає одним із центрів хасидизму в Україні. Дехто навіть упевнений, що наше місто займає друге місце після Умані, де захоронений раббі Нахман із Брацлава. Саме у Бердичеві знаходиться могила рабина Леві-Іцхака Бен Меїра Бердичівського, відомого праведника, одного з духовних лідерів свого покоління. Щороку майже 3 тисячі паломників з усіх країн світу приїздять поклонитися великому єврейському проповіднику. Після його смерті в Бердичеві більше не було головних рабинів. Таке рішення прийняли місцеві євреї на знак своєї любові до нього, його повний титул «рабин міста, який очолює суд» не надавався більше нікому.
Якщо сьогодні у місті проживає не більше 400 євреїв, то наприкінці 19 ст. їх налічувалось майже 63 тисячі. Про активне культурне життя єврейської громади у 18ст. свідчать місцеві газети, що виходили мовою їдиш.
Маючи таку численну єврейську громаду, цілком закономірно, що Бердичів стає значним культурним центром. Містом, в якому народились, проживали чи просто бували люди, чиїми іменами увінчана історія, культура, наука, спорт, мистецтво. Серед них такі цікаві особистості: єдина жінка-єврейка, яку нагородили званням Героя Радянського Союзу Поліна Гельман; поет і прозаїк Аврам Гонтар, який свої перші вірші опублікував у 1927 році в бердичівській газеті «Ди вох»; драматург Фрідріх Горенштейн, автор сценаріїв таких фільмів як «Раба любви», «Солярис» та «Седьмая пуля»; письменник, журналіст і військовий кореспондент Василь Гроссман; історик Стер Єлисаветський, який є автором документальної книги «Бердичевская трагедия»; засновник рок-групи «Круиз» Матвєй Анічкін; композитор, автор пісень «Орленок» та «Песня смелых» Віктор Бєлий; скульптор і графік Петро (Пейсах-Лейзер) Криворуцький. У Бердичеві народився американський психолог і психіатр, один з перших дослідників психопатології Борис Сидіс та український композитор-один із авторів Державного гімну УРСР (1947р.) Соломон Файнтух. У нашому місті певний час проживав рідний брат українського єврейського письменника Шолом-Алейхема. Письменник неодноразово його провідував і навіть проживав тут протягом тривалого часу. Сам Шолом-Алейхем, живучи у Бердичеві, повністю заглиблювався у тогочасний народний побут містечка, з гумором називаючи його «Єврейським Парижем». Згодом він відобразив свої враження у газетному фейлетоні «Картины бердичевской улицы».
Залишили наші славні земляки свій слід і в спорті. Шаховий тренер Віктор Карт першим вивів на світову арену майбутнього 13-го чемпіона світу Гаррі Каспарова. Варто відмітити, що цей перелік далеко не повний, адже з кожним днем місцеві краєзнавці відкривають нові історичні факти і нові імена.
Про історію нашого міста і наших славних земляків ви можете дізнатись із краєзнавчої літератури, яка є в центральній міській бібліотеці для дорослих.
Blog Widget by LinkWithin

0 комент.:

Дописати коментар