Ads 468x60px

10 грудня 2012

Ханука в Бердичеві

 
У вихідні дні в нашому місті єврейська громада відзначала одне з своїх найголовніших свят Ханука.

Ханука́ (освячення) — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. В часи Грецької імперії Ізраїль був завойований Олександром Македонським. Проте народ не корився завойовникам. Просте мирне населення успішно воювало проти добре підготовленої армії, бо сила Всевишнього була на боці народу Ізраїлю, який діяв згуртовано, цілеспрямовано і палко вірив у Бога.
Коли повстанці перемогли, звільнивши Єрусалим від ворога, перше, що вони зробили, – кинулися очищати храм, який греки осквернили, приносячи там у жертву своїм богам тварин. В очищеному храмі треба було запалити лампаду. Але пляшки з оливковою олією, яку використовували для освітлення, вороги також осквернили.
Аби виготовити нову, потрібно було 8 днів. З-поміж усіх пляшечок нерозкритою, а, отже, придатною для освітлення Єрусалимського храму, виявилася тільки одна. Цієї олії вистачило б тільки на одну добу. Ізраїльтяни запалили вогонь і горів він цілих 8 днів, доки люди не приготували нову оливкову олію. Це було справжнє диво. З того часу на згадку про цю подію євреї почали святкувати Хануку.
Відзначають її 8 днів, упродовж яких запалюють щовечора у визначений час по одній свічці на спеціальній ханукальній мінорі. Такий підсвічник – ханукія є в кожній єврейській сім’ї. Ця мінора красива і особлива в різних формах.
В центрі нашого міста збудована Мінора (храмовий світильник). На свято Хануки зібралася єврейська громада, представники влади та громадськість міста.

Спочатку всім присутнім рабин розповів історію свята, потім, після того, як стемніло, рабин та міський голова В.К.Мазур урочисто запалили дві свічки, що викликало бурхливі оплески. Адже, за традицією, у перший день Хануки запалюється одна свічка, у другий – дві, у третій три і так далі, до восьмого дня. Ще одна, додаткова свічка, є символом серця єврея.
Присутні на святі змогли не лише привітати один одного, а й, поспівати, потанцювати та послухати єврейські мелодії у виконанні духового оркестру «Прогрес». Найбільше емоцій та овацій отримали діти. В Хануку їм дарують іграшки та дають гроші. Про давні події нагадає також гра в ханукальну дзигу, на кожній з чотирьох граней котрої написана перша буква слів фрази «Диво велике було тут» (якщо це відбувається в Ізраїлі) або «Диво велике було там» (діаспорі). Перший день свята закінчився святковим салютом.
Всіх представників єврейської громади вітаємо зі святом Хануки - святом добра, світла, радості.
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі: