Ads 468x60px

24 грудня 2012

Я б обрав життя, яке прожив...






Хто лиш не прагнув нас тримати на колінах…
Та перед пам'яттю не значиться вини.
У всі віки за волю України,
Ішли в безсмертя дочки і сини…







Днями в читальній залі центральної міської бібліотеки відбувся загальноміський захід – година-вшанування «Я б обрав життя, яке прожив…", присвячена 75-річчю від дня народження В'ячеслава  Чорновола.
В’ячеслав Чорновіл... Його ім'я на початку 70-х років переказували пошепки з двору в двір, з душі в душу, з серця в серце. В кінці 80-х воно зазвучало голосніше у кав'ярнях Золочева і Львова, на сторінках київських газет. Воно вознеслося народною надією на малих і великих вічах на початку 90-х років.
24 грудня цього року ми могли б вітати із 75-річчям людину високих моральних чеснот, відомого правозахисника, політика, журналіста, публіциста і громадського діяча, лауреата Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975), Державної премії України імені Т. Шевченка (1996) в галузі журналістики й публіцистики, кавалера ордена Ярослава Мудрого V ступеня (1977), Героя України (2000, посмертно) В'ячеслава Чорновола.
Перший заступник міського голови Іван Омелянович Демусь в своїй промові наголосив, що В.М. Чорновіл - це людина, яка є одним із основоположників незалежності України, ідеолог української демократії, і, зрештою, людина, ім’я якої увічнене в українській історії.
В  заході взяли участь члени  міської  організації Народного Руху України, учні і вчителі міських шкіл та громадськість міста, місцеві ЗМІ.  
Лейтмотивом зустрічі  стали слова В’ячеслава Чорновола: «Україна починається з Тебе!».
Виступи ведучих доповнювалися віршами, піснями і відеороликами про життя та політичну і громадську діяльність В. Чорновола.  Велику зацікавленість  у молоді викликала  виставка-портрет "В'ячеслав Чорновіл та пробудження України".
В’ячеслав Максимович став національним Героєм України – посмертно. Він загинув у дорозі, на шляху до тієї, іншої України, за яку він платив здоров’ям і життям.
                                                
                     Зустріч відкрили ведучі - бібліотекарі ЦБС Ольга Ліщинська та Надія Кліщук

                                               
                            Виступ першого заступника міського голови Івана Омеляновича Демуся

      
    Зворушливі рядки віршів прозвучали  у виконанні Олени Ковзун та Анастасії Лакізюк
                               
Всі присутні вшанували пам'ять великого  політика  хвилиною мовчання

              

   Слово від молоді  мали Юрій  Мельник та Леонід Стахов

Своїми спогадами про зустріч із В'ячеславом  Максимовичем  поділився голова міських організацій меморіалу ім. В.Стуса і козацького товариства ім. Івана Мазепи  Іван Лобай

Пам'ять про невтомного і безкомпромісного борця за Україну продовжує жити серед людей. Сьогодні, коли В’ячеслав Максимович Чорновіл далеко, у невидимому потойбічному світі,  живі Його думки, живі Його слова,  живі Його ідеї...

                                                  Сповідуймо ідеї Чорновола
                                                  Несімо в світ – порядність і мораль,
                                                  Щоб не забули Люди про Вкраїну,
                                                  Щоб майбуттям розвіяти печаль.
Blog Widget by LinkWithin

3 коментарі:

  1. Завдяки таким заходам пам'ять про патріотів буде жити серед українців.

    ВідповістиВидалити
  2. Захід дуже правильно продуманий тому все відбулося на досить високому рівні. Дякуємо усім працівникам бібліотек за плідну працю...

    ВідповістиВидалити
  3. Вячеслав Максимович- справжній патріот України. Добре, що є такі заходи, які розповідають жителям міста про таких людей, нагадують їм про те, що ця людина зробила для України.

    ВідповістиВидалити