Ads 468x60px

14 грудня 2012

Міжнародний день чаю

Відставте чашку з кавою – віддайте сьогодні перевагу чаєві. 15 грудня в усьому світі, а надто в країнах, що вирощують запашні зелені листочки, відзначається день чаю.
Українці дуже полюбляють смакувати чаєм, тож ми маємо повне право 15 грудня за горнятком смачного та корисного напою відсвяткувати цей день.
Сьогодні ми п’ємо той самий напій, яким поласував вперше китайський імператор майже п’ять тисячоліть тому.
За однією із легенд, дивовижні властивості чайного напою виявив китайський імператор Шен Нанг, тонкий знавець природи, який правив в 2737-2697 рр. до н.е. Під час походів для нього завжди кип’ятили на вогнищі воду, і одного разу в казанок з водою випадково потрапили занесені вітром листочки чайного дерева, біля якого було розведено вогонь. Імператор високо оцінив незвичайний аромат і смак цієї води, розпорядився готувати йому такий напій і надалі, а потім звелів культивувати чайне дерево.
В інших легендах пристрасть до чайного напою пов’язують з буддійськими монахами Давньої Індії, які також випадково виявили, що настій чайного листка допомагає зберігати ясність розуму та бадьорість під час довгих молебнів. Відкриття дивовижних властивостей чаю приписували і давнім пастухам, які помітили, якими бадьорими стають кози та вівці, що пожували листки чайного куща.
Так чи інакше, вся давня історія чаю пов’язана з Китаєм і буддійськими монахами. Особлива роль в ній належить китайським імператорам, які патронували чайне виробництво, самі досліджували і випробовували всі властивості чаю, доводили до досконалості засоби його приготування і отримання найбільшої насолоди від чайного напою.
Із дитинства пригадуємо індійський чай, на коробці якого було зображено три слони. Тоді цей чай був досить популярний у нашій країні. Вже багато років полиці магазинів рясніють упаковками різноманітних іноземних чаїв, а куди ж зникли всім відомі три слони? Представники торгових фірм розповідають, що раніше на ринках України було представлено лише декілька видів чаїв іноземного виробництва, а сьогодні їх асортимент досить широкий. Країн-виробників є дуже багато, варто зазначити, що на упаковці вказується не країна, де виростили чай, а країна, де його обробили та запакували.
Українці полюбляють чаї з натуральними ароматизаторами, хоча останнім часом користуються попитом і класичні та трав’яні чаї. Кожен чай має свої особливості. Наприклад, чаї «Ройбуш» або «Ханібуш» корисні для жінок, адже вони запобігають хворобам жіночих органів, чай «Мате» досить енергетичний, «Лапачо» стимулює серцеву діяльність, сприяє виведенню шлаків із організму, знижує рівень цукру в крові. Дуже оригінальним є білий китайський в’язаний чай. Коли залити його гарячою водою, то чай розбухає, й утворюється прекрасна китайська квітка.
Якість чаю великою мірою залежить від того, як його приготувати, кожен різновид чаю має свої особливості, тому для того, щоб відчути справжню насолоду від споживання цього чудового напою, потрібно або уважно прочитати спосіб приготування на упаковці, або попросити поради в спеціалістів. Приємного вам чаювання!
Blog Widget by LinkWithin

4 коментарі:

  1. Чай люблю, особливо взимку, коли надворі дуже холодно:)

    ВідповістиВидалити
  2. Світлана Петрівна, а наш колектив почав захоплюватися зеленим чаєм з коренем імбиру. Одна склянка в день. Класс!

    ВідповістиВидалити
  3. А я люблю міцний чорний чай з лимоном. Інколи вживаю по три рази на день. Смак чудовий!!!

    ВідповістиВидалити
  4. А я люблю міцний чорний чай з лимоном. Інколи вживаю по три рази на день. Смак чудовий!!!

    ВідповістиВидалити