Ads 468x60px

19 березня 2015

Є поети для епох…

19 березня – день народження Ліни Костенко. Головна поетеса сучасної України, щира і безкомпромісна, вона і в свої 85 вражає читачів вольовим характером. ЇЇ люблять не тільки за безмежний талант, а й за стійку життєву позицію. Такий характер поетеси гартувався змалечку. Батька, як ворога народу, вислали у сталінські табори. Потім одинадцятирічна дівчинка пережила страхіття Другої світової війни. У 50-х Ліна Костенко закінчила літературний інститут у Москві. З її талантом слід було чекати стрімкого злету літературної кар’єри. Та після виходу збірки «Мандрівки серця» за впевнені інтонації та вольовий тон поетесу не друкували цілих шістнадцять років. Критикували за формалістичні викрутаси зі словом, викликали на виховні бесіди. Ліну Костенко не брали на роботу, та мужня жінка не поступалася. А на руках у Ліни Василівни було двоє дітей.
Справжній переполох наробив роман у віршах «Маруся Чурай».Твір редагуватимуть аж шість років. Та навіть у м’якій палітурці і на газетному папері він став раритетом.
Знайомство читачів бібліотеки з Ліною Костенко відбулося через її поезії та створені на них пісні. В читальному залі пройшов вечір поезії «Я вибрала долю сама», присвячений 85-річчю геніальної поетеси. Творчість Ліни Костенко – не буденне явище сучасної української літератури. Вона ввібрала в себе національні ідеали, ідейну вагомість, образну довершеність та найкращі риси живої народної мови, що не може залишити читача осторонь. Учасники заходу - старшокласники ЗОШ №1 і постійні користувачі бібліотеки читали вірші та слухали пісні на слова Ліни Костенко. Активну участь у підготовці та проведенні заходу прийняли Аріна Глуговська, Олександр Яцута, Маргарита Бондар, Тимофій Боцян, Аліна Клопот та Лариса Сердюк.
Ліна Василівна – лауреат різноманітних почесних відзнак і нагород, почесний професор кількох українських університетів. ЇЇ поезія належить не тільки Україні, а й всьому світові.
Поетеса не любить юрби і телекамер, у її слухавці частіше чути голос автовідповідача. І доки українські письменники намагаються висунути її на Нобелівську премію, Ліна Костенко наполегливо береже від усіх свою незалежність.
З днем народження, Ліно Василівно!
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Поезія Ліни Костенко – то як вода з криниці – жива, влучна. Ії творчість завжди буде актуальна. Молодці!

    ВідповістиВидалити
  2. Шанувальниця творчості Л.Костенко.2 квітня 2015 р. о 13:47

    Алло Петрівно, дякуємо за захід, ви всі молодці.

    ВідповістиВидалити