Ads 468x60px

05 березня 2015

Скарби безсмертного Тараса

Вже стало доброю традицією на початку весни відзначати «Шевченківські дні», присвячені вшануванню видатного українського письменника та поета, людини світлого розуму, чистих помислів і трагічної долі Тараса Шевченка. Шевченко для України - більше, ніж поет. Адже його життя та творчість є для нас певним моральним кодексом. Постать Кобзаря своєю величчю та багатогранністю хвилює не одне покоління. До його таланту та природних обдарувань з шаною звертається громадськість усього світу, адже він належить до тих світових геніїв, у яких мистецький і літературний талант розвивався однаково, з божою іскрою. Звичайно,Тарас Шевченко - відомий у світі, в першу чергу, як митець слова. Однак це аж ніяк не забирає його слави, як художника, недарма поезія та живопис тісно пов'язані в мистецький долі Кобзаря.
Відродження України, її духовності неможливе без звернення до творчої спадщини Тараса Григоровича. Творчість Кобзаря є найдорогоціннішим скарбом, що підтримував християнина – українця упродовж всього життя, передавався у спадок від покоління до покоління.
Звеличення народної мудрості та дружби, ідея національного відродження ,– все це характерне для творчості поета. Тарас Шевченко своїм прикладом показував нам чистоту слова, чистоту думки, чистоту життя…
Тому сьогодні, в наш неспокійний, буремний час нам, може, як ніколи, потрібні сила духу Шевченка, його віще слово, нам потрібна Шевченкова віра в те, «що буде правда між людьми». Саме тому творчість Т.Г.Шевченка і дотепер виховує почуття патріотизму, національної свідомості, гідності, гордості за багату історію нашого народу. Саме в нього молоде покоління має вчитися любові до України, її землі, її героїв, поваги до самих себе.
Ми, українці, пишаємося людиною, яка зуміла передати в своїх творах любов до народу України і тривогу за її долю. У кожного з нас – свій шлях до поета, кожен сам повинен вирішувати, чи знайдеться місце для Шевченка у його власній душі. Бо є якась таємниця в цій людині, у його абсолютно магічному ставленні до слова. Де витоки цієї віри, що живило її, у чому сила колосального впливу поета на його сучасників і наступні покоління? Чому ми у найважчі моменти свого життя, у найтрагічніші часи нашої історії зверталися і звертаємося до Шевченка, до його вічних творів? Тож хочеться звернутися до наших користувачів: «Читаймо Кобзаря, читаймо не для годиться, а для збагачення і вдосконалення власної душі!»
Можливо, на ці хвилюючі питання ви зможете знайти якісь певні відповіді розгадуючи кросворд «Скарби безсмертного Тараса», запропонований працівниками читальної зали Центральної міської бібліотеки, який дозволить вам перевірити, наскільки ви обізнані з біографією, літературними та живописними творами Т.Г.Шевченка.
Відповіді приймаються в читальному залі міської бібліотеки до 20 березня. Переможці отримають заохочувальні призи.

Кросворд

По горизонталі:
5. З якого твору Т.Г.Шевченка рядки:
«Брати, будем жити,
Будем жити, вино пити,
Яничара бити…»?
7. Поема Т.Г.Шевченка
8. Віршований розмір
10. Поема Т.Г.Шевченка, написана в 1844 р., яку сам автор в підзаголовку назвав «комедією»
12. Яка картина Т.Г.Шевченка носить таку ж назву як і його поема?
14. Названий батько Марка в поемі «Наймичка»
15. Вірш, написаний на острові Кос - Арал в 1848 р.
17. Де народився Т.Г.Шевченко?
19. Персонаж поеми «Гайдамаки»
20. Які твори О.Пушкіна і Т.Г.Шевченка мають однакові назви?

По вертикалі:
1. Перша збірка творів Т.Г.Шевченка
2.Українське місто, де певний час жив Т.Г.Шевченко
3. Названа мати Марка в поемі «Наймичка»
4. В якому творі Т.Г.Шевченка героїнею є квітка?
6. Поема і повість Т.Г.Шевченка
9. Художник, який брав участь у викупі Т.Г.Шевченка з кріпацтва
11. З яким видатним російським актором, у минулому кріпаком, товаришував Т.Г.Шевченко?
13. Де був заарештований Т.Г.Шевченко?
16. Прізвище дяка, в якого почав навчатися грамоти малий Тарас?
18. Де мріяв оселитися Т.Г.Шевченко в Україні?
21. В якому творі Шевченка героїня зізнається синові, що вона його мати?
Blog Widget by LinkWithin

2 коментарі:

  1. Оригінально! Постараюсь відповісти.

    ВідповістиВидалити
  2. Супер!!! Це чудовий обмін досвідом. Постараюся скопіювати цей кросворд і розгадати з друзями.

    ВідповістиВидалити