Ads 468x60px

31 березня 2015

Творчість наших земляків


Міста як і люди мають свою історію. Історія рідного Бердичева древня і багата на події. Можливо мешканцям Києва, Вінниці або якогось іншого куточка України ця історія не така цікава, як тим, хто народився чи виріс саме в нашому місті. Днями наша землячка Мілада Мартинюк представила на розсуд читачів свою нову збірку оповідань « Когда-то были времена… Истории родного города». Сама назва вже говорить за себе. Разом з авторкою поринаєш в бердичівську атмосферу 19 століття. В уяві виникають образи мешканців, які жили в Бердичеві понад 100 років тому і прославили його. Колоритні самобутні мешканці міста відзначалися особливим світосприйняттям і життєвою мудрістю: це лікар Давид Шеренцис, пожежний Іван Змієвський, підприємець Соломон Кац, купець Нахман Гробівкер, фабрикант Феліціан Шиперович та ін. Згадує авторка і страшні часи Другої світової, коли Бердичів захопили фашисти і нищили єврейські сім’ї.

 Мілада Вікторівна захоплено розповідала про архітектурні споруди Бердичева. На жаль, багато з них вже не існує – час невблаганний. Але ті, що залишились , є живими свідками минулого.
Творчі люди здатні збагатити внутрішній світ кожного із нас. Через емоції і переживання чи то від прочитаного, побаченого чи почутого ми зцілюємося духовно і живемо у гармонії з собою. А за допомогою фарб світ від чорно - білого стає кольоровим. Полотна бердичівської художниці Ольги Дзюрбей наразі експонуються у місцевому краєзнавчому музеї .

Написані вони в стилі українського національного експресіонізму. ЇЇ різнобарвна палітра ніби переносить нас у світ дитинства, в добру українську казку. Тут і Котик-Муркотик, і Жабка-Скрекотушка, і Лисичка - Сестричка, і Оленка –Зміючка; сині гори і дрімучі ліси, яйце – райце і дивні квіти в стилі Марії Приймаченко; а ще – нескінченний Всесвіт…
Дві жінки, дві землячки, дві творчі особистості, дві подруги, дві творчі долі… Присутня на заході Ольга Олександрівна щиро привітала Міладу Вікторівну з її новим письменницьким здобутком.
Ми також приєднуємося до привітань і зичимо нашим славним землячкам нових творчих злетів у їхній нелегкій і такій важливій праці.
Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Бердичів 19-го століття - це ціла епоха, спогади якої завжди будуть у пам'яті місцевих жителів та усіх, хто цікавиться історією міста.

    ВідповістиВидалити