Ads 468x60px

03 березня 2015

Безсмертний геній Шопена

Останній тиждень лютого потішив нас не тільки відчуттям  швидкого наближення весни. Цими днями мистецький світ відзначає день народження  геніального  польського композитора Фридеріка  Шопена, якому виповнилося 205 років.  Коли  слухаєш   його прекрасну музику,  важко повірити, що написана вона   майже два століття тому, настільки нова і сучасна ця музика сьогодні.  Шопенівські вальси і  полонези,  ноктюрни і  прелюдії , мазурки та експромти, балади і скерцо  були популярні всі роки за його життя та після смерті.  Видатні піаністи минулого та сучасності – Антон Рубінштейн, Ференц  Ліст, Сергій Рахманінов, Сергій Прокоф’єв, Святослав Ріхтер, Володимир Горовіц, Євгеній Кісін, Михайло Плетньов – вважали за велику  честь виконувати його твори. У Варшаві щорічно проходить Міжнародний конкурс піаністів  імені Шопена.
Сьогодні Шопен звучить в рінгтонах телефонів, телевізійній рекламі, різноманітних телешоу. Інтернет рясніє шопенівськими композиціями сумнівної якості. Це не зовсім правильно. Музику Шопена слід слухати в якісному виконанні. Вона надихає, обеззброює, підносить людські почуття на нові висоти.  ЇЇ шляхетний смуток зцілює серця, а тиха радість переповнює єство.
Напевне, не існує іншого композитора,  ім’я якого так часто звучало б у поетичних творах. Адже кожна нота, кожна музична фраза шопенівської музики дихає поезією. Найкраща належить перу  А.Фета, М.Рильського, Б.Ахмадуліної, Б.Пастернака.
Шопена  вальс...  Ну  хто  не  грав  його
І  хто  не  слухав?  На  чиїх  устах
Не  виникала  усмішка  примхлива,
В  чиїх  очах  не  заблищала  іскра
Напівкохання  чи  напівжурби
Від  звуків  тих  кокетно-своєвільних,
Сумних,  як  вечір  золотого  дня,
Жагучих,  як  нескінчеиий  цілунок?
          Максим Рильський « Шопен »

Справжні шанувальники Фредеріка Шопена зібралися у стінах бібліотеки, щоб згадати цього дивного генія з трагічною долею, насолодитися його воістину безсмертними творами, послухати поезії, присвячені музиці Шопена.
Коли ви стомилися від сірої буденності та інформаційного бруду, коли вам набридли примітивні романи і телесеріали, коли « дістав» нав’язливий шансон - коли у вас інтелектуальний голод - послухайте музику примхливого музиканта – безсмертну музику Шопена. Вона обов’язково знайде відгук у вашому серці.
Blog Widget by LinkWithin

3 коментарі:

  1. А ще музику Шопена називають гарматами, захованими в квітах. Дійсно, цей композитор був неперевершеним творцем мелодій.

    ВідповістиВидалити
  2. Я люблю музику Шопена

    ВідповістиВидалити
  3. У Шопена дуже красиві етюди. Раджу послухати.

    ВідповістиВидалити