Ads 468x60px

06 липня 2012

Ой, на Івана, ой, на Купала…


Ой, Іване-Йване, прадавній Купале,
Дай молодцям волю, а дівчатам - долю,
Спокій-лад в оселі, ще й пісні веселі! - ллється з уст солодко-ніжним милозвуччям правічна мудра молитва, на полотні народного звичаю виткана, шовком легенди помережана, канвою народної уяви обрамлена. О, Купало - великий чародійник.
З давніх давен про це свято поширюються легенди. Мудрі люди кажуть, що ніч на Івана Купала - незвичайна, звірі можуть говорити, а рослини ходити. Знахарки у цей час шукають чудодійні чари зелен-зілля. А рівно о півночі в купальську ніч розцвітає папороть і горить блакитним вогнем. Але побачити це не всі можуть, тільки найсміливіші, бо його стереже нечиста сила.
Чудодійною купальською росою умиваються вранці дівчата, щоб мати вроду. А хлопці викочуються у купальській росі, щоб рости здоровими. Увечері на гуляння збирається молодь, вони прикрашають квітами та стрічками соломяну ляльку Марену. Потім запалюють вогнище і стрибають через нього так, щоб упасти у воду, бо купальський вогонь і купальська вода - цілющі. Дівчата плетуть віночок і кидають у річку - куди він попливе, туди й заміж вийде. 


Заплету віночок, заплету шовковий, 
на щастя, на долю, на чорнії брови..
Blog Widget by LinkWithin

7 коментарів:

  1. Цікаве і веселе свято, багато про нього чула і читала, але ніколи не приймала участь. У ті часи, коли ми були молодими, його не тільки не святкували , про нього навіть не згадували. А наша молодь сьогодні має чудову нагоду - стати учасником цього дійства. Зі святом усіх!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Бажаємо усім здоров`я, успіхів у ваших починаннях та впевненості у свої сили.
    Нехай вогнище на Івана Купала очистить нас від усіх хвороб та негараздів. А легендарний цвіт папороті дає віру у надзвичайне та дивовижне.

    ВідповістиВидалити
  3. Автор видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  4. Шановні колеги, привйміть вітання від дитячої бібліотеки, бажаємо Вам, щоб
    На Івана на Купала
    Веселіше в світі стало!
    Нехай вам цей день несе
    Вражень хоровод!
    Нехай купальська вода
    Дасть здоров'я на роки!

    ВідповістиВидалити
  5. ДЯКУЄМО!
    Ви і сьогодні вінок заплітайте:
    Щастя, радість і добро збирайте,
    Ніжність і милість в нього додавайте,
    День цей чистий посмішкою зустрічайте!

    ВідповістиВидалити
  6. Катерина Іванівна8 липня 2012 р. о 15:26

    Пригадую, що ми починали готуватися до цього свята заздалегідь. Було дуже весело: плели віночки, прикрашали вишню, танцювали, стрибали через вогонь. А потім знову цілий рік чекали на свято.

    ВідповістиВидалити
  7. Святкували Івана Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями по регіонах. За радянські роки частина притаманних святу регіональних звичаїв відмерла. Подібні звичаї існували, або існують ще й тепер, і в багатьох інших народів.

    ВідповістиВидалити