Ads 468x60px

23 липня 2012

Всесвітній день китів і дельфінів


Хоча ми далеко від морів-океанів, але теж хочеться згадати, що сьогодні, 23 липня — Всесвітній день китів і дельфінів. Відзначається він щорічно. Придумали це свято в 1986 році на засіданні Міжнародної китобійної комісії, яка ввела заборону на винищення цих тварин після 200 років їх нещадного вбивства. Таким чином, китовий промисел був визнаний незаконним. Ця заборона діє по сьогоднішній день, передбачаючи також табу на продаж китового м'яса.
Спочатку ці заходи були спрямовані на порятунок і збереження популяції китів, але пізніше 23 липня стало Всесвітнім днем китів і дельфінів, будучи своєрідним нагадуванням людині про необхідність збереження всіх морських ссавців. 

            Щорічно у Всесвітній день китів і дельфінів різні природоохоронні організації в різних країнах проводять тематичні акції, присвячені питанням захисту китів і дельфінів. Іноді в цей день звучать заклики щодо захисту інших видів тварин, які знаходяться на межі повного вимирання. Є багато цікавих фактів про китів, серед яких такі, наприклад: що найбільша тварина в світі - це блакитний кит, який виростає до 30 м і 125 т;
Тисячі туристів їдуть в ці дні в Колумбію, щоб побачити любовні ігри китів. Це дивовижне видовище! Це неймовірне видовище зупиняє навіть кораблі... Судноплавство в цьому районі заборонено, щоб дати китам знайти свою любов. Любовні ігри китів - це дивовижне видовище. Щоб привернути коханої, самці вдаються до різних акробатичних трюків. Вони вискакують з води, створюють величезні хвилі, і навіть співають шлюбні серенади.
          Вчені кажуть, що за останні сорок років у світі загинуло 90 відсотків цих тварин. Тому китів занесли до Червоної Книги і суворо заборонили кому-небудь, окрім туристів, наближатися до місця, куди велетні припливають, щоб створити сім'ю.
Багато країн засновують національні дні китів. Так, наприклад, Австралія вирішила відзначати Національний день китів 2 липня, а в Америці Всесвітній день китів традиційно відзначають в період літнього сонцестояння 21 червня.
        Читайте книги Г. Мелвілла «Мобі Дік або Білий кит» та Жюль Верна «20 000 льє під водою»



Blog Widget by LinkWithin

1 коментар:

  1. Чула, що китів охороняють, але не знала, що їм навіть присвятили день у календарі. А дельфінів бачила у дельфінарії - дуже добрі і милі тваринки, гарне видовище. Хотілося б побачити ще раз. Але на жаль у нашому місті немає дельфінарію.

    ВідповістиВидалити