Ads 468x60px

12 липня 2012

Бібліотека, що їде до людей...

Бібліобус
Если рядом нет библиотеки,
Как же книги нам тогда читать?
Без душевной как прожить аптеки?
Как ответ на свой вопрос узнать? 

     У Німеччині нещодавно закрили близько трьох тисяч невеликих сільських та профспілкових бібліотек, але завдяки тому, що федеральний уряд продовжує вкладати гроші в організацію бібліобусів, це не така вже й велика втрата. 
     Невеликими німецькими селами курсує 91 бібліотечний автобус. Кожен може за один раз перевезти від трьох до шести тисяч книг. Німецькі бібліобуси – це невеликі культурні центри на колесах: там проводять лекції та додаткові уроки читання для дітей, влаштовують ігри та тематичні свята, в ігровій формі прищеплюючи дітям зацікавленість до бібліотек і читання. 
      Наприклад, всі пересувні бібліотеки в окрузі Шлезвіг-Гольштейні роблять чотири виїзди на тиждень: по понеділках і вівторках, четвергах і п'ятницях. У середу бібліотекарі працюють в ангарі з фондом і документами, водії здійснюють технічне обслуговування і заправляють транспортний засіб. Робочий день починається о 8-ій годині ранку з підготовки автомобіля, з 9.00 до 18.00 вони їздять, роблячи при цьому від 12-ти до 18-ти зупинок. Кожна зупинка триває 15 - 30 хвилин, але для обслуговування в школах виділяється 1 – 2 год. За одним і тим самим маршрутом пересувна бібліотека проїжджає 1 раз в 3 тижні. 
     Щороку Державна консультаційна служба для публічних бібліотек продовжує договори між федеральною землею Шлезвіг-Гольштейн та адміністраціями міст і громад про спільне фінансування пересувних бібліотек, що входять до складу їх бібліотечних систем. У 2010 р. адміністрації двох міст відмовилися продовжувати договори, але були змушені відновити їх на численні прохання місцевого населення. Найактивнішу позицію в цьому питанні зайняли адміністрації шкіл, які досить часто користуються обслуговуванням пересувних бібліотек.
Blog Widget by LinkWithin

4 коментарі:

  1. Отож бібліотеки є, були, й будуть, але дещо в іншій формі обслуговування користувачів.

    ВідповістиВидалити
  2. Дайте сегодня в библиотеки хорошие книги, периодику,учебную литературу и люди сами потянутся к нам. Народ хочет нормального,культурного общения. Никакой интернет не заменит живое слово.Ведь библиотекарь как врач, как учитель,психолог должен уметь выслушать,посоветовать, помочь,если есть необходимость.Нужно знать и любить своих читателей.

    ВідповістиВидалити
  3. Ми,в Україні, також на шляху до бібліоавтобусів на державному рівні.Прем'єр-міністр запропонував запустити між українськими містами бібліоавтобуси, які будуть відвозити книги в віддалені райони країни, де немає бібліотек.

    ВідповістиВидалити
  4. Бібліотекар14 липня 2012 р. о 00:29

    Цікаво, коли ці бібліобуси доїдуть до людей? (я маю на увазі Україну) А поки що - дали б нам хоч трохи коштів на придбання нової літератури, я вже не кажу про нові меблі чи сучасний дизайн. Хоча і це було б не погано. А поки що залишається заздрити німецьким читачам.

    ВідповістиВидалити